The Village Alphington

190116-corner of mills boulevard Screen shot website heidelberg elev Screen shot website living matrix elev Mews 2 Living matrix corner x nelmoore lane Matrix close up Matrix paper trail Pavillion02reduced Section render north final Mews render

The Village Alphington

The Village Alphington is set around a Village Square that is to become the hub and focus of the wider precinct. The Square is activated by an outdoor cinema and commercial spaces such as a Medical Centre, Childcare, gymnasium, commercial office and serviced apartments.The Village Square is surrounded by speciality shopping, supermarkets and food and drink premises at street level to provide a vibrant community experience.  The Community Centre anchored by an indoor all weather multi-purpose court is on the upper levels. An elevated walkway 'the paper trail' connects high-quality landscape open areas throughout the development and provides connectivity through the precinct. The Village Alphington includes a retail precinct by NH Architecture.

A range of residences sit above the landscaped plaza. Alphington Affordable Housing is part of The Village Alphington. It has received a Town Planning Permit with a unanimous in-favour vote, following close consultation with Council. The housing is spread across two separate buildings, each with its own identity. They are connected by an inner courtyard of green private open spaces and community facilities, with a pedestrian Mews at ground level. 

A pedestrian Mews will accommodate a wide range of community activities including a weekend market. The foyers are generously designed to include co-working spaces. Adjacent to the residential foyer is a workshop. The landscaped plaza at level 3 includes a community room with kitchen facilities opening onto the garden, which is designed to accommodate music or sport watching, classes and other group gatherings. An open area is designed to accommodate open-air music and cinema. One of the rooftops includes communal vegetable gardens and passive recreation space.

190611- urban anchor close up Anchor close up

Contributors

Client: Alpha Partners
Retail Precinct Architects: NH Architects
Town Planner: Contour
Landscape Architecture: Aspect Studios

Related Projects

SHARE